top of page
Foto van schrijverNatasja van de Wiel

'Kant-en-klare hulphond' óf zelf opleiden? Wat is het verschil?

Bijgewerkt op: 6 dagen geleden

Bij Buddy-Dogs Hulphonden Academie krijg je de bijzondere kans om onder professionele begeleiding in twee jaar tijd jouw eigen pup op te leiden tot psychosociale hulphond. Maar wat is nu eigenlijk het verschil met hulphonden die 'kant-en-klaar' worden afgeleverd? En waarom kan het juist voor jou waardevol zijn om deze reis samen met jouw hond te maken?


Hoe wordt een 'kant-en-klare hulphond' opgeleid?

Als gastgezin bij Stichting Hulphond heb ik van dichtbij ervaren hoe een professioneel ‘kant-en-klaar’ hulphondentraject verloopt. Hier komt een pup van acht weken oud in een rustige en stabiele omgeving terecht, waar hij mag opgroeien zonder stress en met veel aandacht voor zijn ontwikkeling. Hij leert zich sociaal wenselijk te gedragen en wordt liefdevol opgevoed. Ook maakt hij kennis met situaties waarin hij als volwassen hulphond terechtkomt. Denk hierbij aan het rustig wennen aan omgevingen zoals de supermarkt, het openbaar vervoer, werkplekken, scholen en het ziekenhuis. Dit proces verloopt in een ontspannen tempo, zodat hij elke ervaring geleidelijk kan verwerken en zelfvertrouwen opbouwt. De hulphond in opleiding ontwikkelt zich zo tot een hond die niet alleen getrainde vaardigheden heeft, maar ook 'stevig op zijn poten' staat in verschillende omgevingen en situaties.


Pas op zestien maanden gaat hij naar het opleidingscentrum, waar wordt bepaald welke specifieke hulphondentaken het beste bij hem passen. Alleen de meest stabiele honden worden geselecteerd om PTSS-hulphond te worden.


Bij de training van PTSS-hulphonden worden situaties zoals nachtmerries en dissociaties van cliënten nauwkeurig nagebootst. Zo leert de hond effectief te reageren op deze situaties.

Belangrijk om te weten is dat deze methodes alleen worden toegepast bij volwassen honden die een stabiele basis hebben en goed in hun vel zitten. Voor opgroeiende honden kan het nabootsen van dergelijke situaties verwarrend en zelfs schadelijk zijn. Daarom is het essentieel om jouw jonge hond niet vroegtijdig te belasten met situaties die hij mentaal nog niet aankan.


Het resultaat bij Stichting Hulphond is een volwassen hulphond die klaar is voor zijn taken en zonder overmatige stress allerlei onverwachte situaties aankan. Een indrukwekkend proces, maar ook een waarin de hond getraind wordt in een gecontroleerde setting.


Het zelf opleiden van jouw eigen hulphond: de voordelen en uitdagingen

Bij het zelf opleiden van een hulphond verloopt het proces heel anders. Jouw leven is niet zo stabiel als dat van een gastgezin en jouw pup krijgt te maken met een wereld waarin veel gebeurt. Maar met de juiste begeleiding is het absoluut mogelijk om je pup in deze omstandigheden te laten uitgroeien tot een evenwichtige en stabiele hulphond!


De kern ligt bij veiligheid en vertrouwen. Het is cruciaal dat je pup zich veilig voelt bij jou, zelfs als je zelf een herbeleving hebt, een nachtmerrie of een PNEA-aanval. Je hoeft de pup dan niets op te leggen; hij mag kijken, ruiken en zelfs weglopen. In zijn eigen tempo leert hij dat jouw ups en downs bij het leven horen, zonder dat dit iets van hem vraagt wat hij mentaal nog niet aankan.

Lastige momenten wissel je af met spel en ontspanning, zoals een rustige wandeling, een trainingssessie, een snuffelspel of simpelweg een kartonnen doos die hij mag verscheuren. Op deze manier wordt jouw hond nergens toe gedwongen en voelt hij zich vrij om eigen keuzes te maken. Zo kan jouw pup zich veilig hechten, zelfvertrouwen ontwikkelen en opgroeien tot een stabiele hond.


Realistisch en natuurlijk

Een belangrijk punt bij het zelf opleiden is eerlijkheid. Het is belangrijk dat je geen gedrag in scène zet, zoals het nabootsen van huilbuien of dissociaties. Dit kan verwarrend zijn voor een opgroeiende hond. Hij moet leren dat jij bent wie je bent en dat jouw uitdagingen erbij horen zonder dat het eng is. Dit geeft jouw pup een eerlijk beeld van de realiteit, waardoor hij zich op een natuurlijke manier kan ontwikkelen tot jouw steun.


Professionele begeleiding en traumasensitieve aanpak

Gedurende de hele opleiding worden jij en je hond door de academie traumasensitief begeleid. We kijken samen stap voor stap hoe je pup op een veilige en ontspannen manier kan wennen aan jouw wereld. Zo krijgt hij de kans om in zijn eigen tempo te groeien tot een stabiele en gelukkige hulphond.


Wil je meer weten? Boek een online groeisessie van 1 uur en ontvang praktische tips en adviezen op maat om jouw situatie of vragen helder te krijgen!




9 jaar geleden was ik gastgezin van Imke, hulphond in opleiding van Stichting Hulphond






bottom of page