top of page
OPLEIDING VAN PUP TOT
PSYCHOSOCIALE HULPHOND
Buddy-Dogs Hulphonden Academie psychosociale hulphond - autisme hulphond - PTSS hulphond in opleiding
In twee jaar leren de regie te nemen over je leven en dat van je pup​​

Ben je streng voor jezelf en isoleer je jezelf uit angst voor afwijzing? Zit je veel in je hoofd en mis je het vertrouwen om anderen toe te laten? Heb je een verlangen om leuke dingen te ondernemen maar weet je niet hoe je uit je passiviteit moet komen?

 

Herken je jezelf hierin? Dan kan de opleiding van pup tot psychosociale hulphond je helpen om weer vertrouwen te krijgen in jezelf en je omgeving én stap voor stap meer verbinding op te bouwen met de mensen om je heen.

 

In de opleiding word je gecoacht om in twee jaar tijd je eigen assistentiehond op te leiden. Naast het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden, biedt de opleiding vooral ruimte voor persoonlijke ontwikkeling.

 

Je wordt uitgedaagd om in beweging te komen omdat er een klein bolletje wol afhankelijk van je is en jou nodig heeft om voor hem te zorgen. Dat bolletje wol geeft je een reden om in beweging te komen en vooruit te kijken. Je bent niet meer alleen en vanaf het moment dat je pup bij je komt wonen, gaan jullie het samen doen.

​​​​​​​​​

Eigen regie nemen, zelfvertrouwen en verbinding​​

In de opleiding leer je de regie te nemen over je eigen leven en samen met jouw puppy als leerpartner groei je stap voor stap in vertrouwen en vaardigheden. Ik help je de focus te verleggen van wat niet kan naar wat wél mogelijk is. Naarmate jij en je pup vorderen in de training, zal je gaan merken dat jouw eigenwaarde en zelfstandigheid groeit.​​​​​

Buddy-Dogs Hulphonden Academie autismehulphond - PTSS hulphond - psychosociale hulphond
​​​De drie pijlers van de opleiding

 

1. Je bent nooit meer alleen

Jouw hulphond is bij je in je donkerste en moeilijkste momenten. Samen met hem ga je nieuwe manieren ontdekken om contact te maken met de wereld om je heen. Activiteiten die je voorheen vermeed, ga je nu met je hulphond in opleiding aan. Hij helpt je om uit je hoofd te komen wanneer je vastloopt met nare gedachten over het verleden of last hebt van verlammende gedachten over wat er allemaal mis kan gaan. De kracht van jouw hulphond is dat hij je door zijn aanwezigheid helpt in het hier-en-nu te blijven.

​​

2. Zorgen voor je hulphond is zorgen voor jezelf

Het zorgen voor een kleine pup die helemaal afhankelijk is van jou, komt met een grote verantwoordelijkheid. Jouw hulphond in opleiding heeft beweging, aandacht, spel en training nodig. Samen lekker gek doen, muziek aan en dansen in die woonkamer! Samen spelen met een flostouw, een apporteerspel doen of gezellig tv kijken op de bank. Je krijgt opdrachten mee vanuit de academie waar je tussen de real-life trainingen mee aan de slag gaat. Daarvoor moet je tijd reserveren.

Weer of geen weer, sombere gevoelens of niet, voor je hulphond zet je de wekker en ga je al vroeg in de ochtend op stap. Drie keer per dag heeft je buddy-dog het nodig om naar buiten te gaan voor zijn wandel- en snuffelbehoefte. Plus nog een laatste rondje voor het slapengaan.

Honden doen het goed op regelmaat en daarom breng je structuur aan in je dagritme. Maar een hulphond in opleiding vraagt méér dan dat: je leert hem specifieke vaardigheden aan die jou straks gaan ondersteunen in het dagelijks leven. Samen werken jullie aan signaleren, ondersteunen en reageren op jouw behoeften. Deze gezamenlijke doelen maken het proces betekenisvoller en verdiepen de band tussen jullie.

Voor je het weet ben je ongemerkt beter voor jezelf aan het zorgen. Met meer beweging, positieve gedachtes, samenzijn én de kracht van kleine dagelijkse successen, word je mentaal en fysiek gezonder. Bovendien groeit je eigenwaarde wanneer je ziet hoeveel jouw inzet bijdraagt aan de ontwikkeling van je hulphond.

​​

3. Van begeleiding naar zelfsturing: jouw reis met je hulphond

De opleiding van pup tot jouw hulphond is een reis waarin je start met intensieve begeleiding, maar stap voor stap leert om zelf de regie te hebben over je eigen leven. In het begin sta ik naast je om je te helpen met de basis: het begrijpen en trainen van jouw hulphond en het opbouwen van een goede band. Naarmate de opleiding vordert, groei jij in kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen. Je neemt steeds meer verantwoordelijkheid voor het proces.

Samen werken we eraan dat jij niet alleen je hulphond opleidt, maar ook zelf sterker wordt. Je ontdekt wat je kunt bereiken door doorzettingsvermogen en het toepassen van nieuwe inzichten. Het opvoeden en trainen van je buddy-dog wordt een spiegel voor jouw eigen ontwikkeling: je leert omgaan met uitdagingen, je werkt aan je weerbaarheid en je groeit in je zelfstandigheid.

Aan het einde van de opleiding ben jij degene die de leiding neemt. Jij kent je hulphond door en door, begrijpt zijn signalen en weet hoe je samen een krachtig team vormt. Deze reis gaat niet alleen over je hulphond, maar vooral over jouw groei naar een leven waarin je zelf de regie hebt, met een trouwe buddy-dog aan je zijde.​

Logo Buddy-Dogs Hulphonden Academie
​​​​​​​​​​​Hoe is de opleiding opgebouwd?

​

Driewekelijkse real-life praktijktrainingen

* Twee jaar lang hebben we elke drie weken een real-life praktijktraining.

 

* Mijn werkgebied valt binnen de geografische driehoek Doetinchem - Zutphen - Arnhem (waaronder Doesburg, Rheden, Velp, Arnhem, Westervoort, Duiven, Didam, Zevenaar, Dieren, Eerbeek, Loenen, Brummen, Zutphen, Hengelo Gld, Vorden, Zelhem, Doetinchem).

 

* Locaties: we wisselen af tussen coachsessies in mijn praktijk in Doesburg,

bij jou thuis (*thuissessies zijn alleen mogelijk binnen bovengenoemde geografische driehoek) en op diverse praktijklocaties.

​

* Praktijklocaties zijn bijvoorbeeld:

~Binnenstad

~Station en openbaar vervoer

~Ziekenhuis

~Schoolplein

~Grote winkelketens

~Bioscoop (alleen wanneer jouw hond niet geluidssensitief is)

~Restaurant en terras

~Park en losloopgebied

~Dierentuin en kinderboerderij

~Bibliotheek

~Supermarkt

~Dierenwinkel en dierenarts

​​

Driewekelijkse online videogesprekken

* Tussen twee real-life praktijktrainingen hebben we een online videogesprek waarin we reflecteren op jullie successen en uitdagingen.

 

Online Buddy-Dogs Hulphonden Academie leeromgeving

* In de online leeromgeving vind je kennis- en instructievideo's en extra oefenopdrachten. De leeromgeving wordt voortdurend aangevuld en doorontwikkeld.

 

* Ook na je afstuderen houd je toegang tot de online leeromgeving, zodat je jullie vaardigheden kan blijven versterken gedurende het werkzame leven van jouw assistentiehond.​

​

Online Buddy-Dogs Hulphonden Academie community

* Als het bij je past, kun je je aansluiten bij de online Buddy-Dogs Hulphonden Academie community. Dit is een veilige, online plek waarin studenten en afgestudeerde studenten elkaar ondersteunen en ervaringen delen over het leven met een hulphond (in opleiding), inclusief alle ups en downs.​​​​​

Buddy-Dogs Hulphonden Academie hulphond in opleiding in het bos
​​​​​​​​​​​​Leerdoelen voor jouw hulphond in opleiding

* Jouw hulphond in opleiding is een individu met een unieke persoonlijkheid. Samen stellen we leerdoelen op maat op, passend bij de specifieke behoeften en mogelijkheden van jouw hond. 

 

* Op een traumasensitieve manier onderzoeken we hoe jouw hond jouw gedrag en emoties spiegelt en/of signaleert, zonder enige psychologische druk. Jouw hond krijgt de ruimte om zich op een natuurlijke manier te ontwikkelen tot jouw hulpmaatje. Voor jullie beiden staan veiligheid en vertrouwen centraal.

 

* De algemene leerdoelen omvatten onder andere:

~Op commando komen wanneer hij geroepen wordt

~Wandelen aan een ontspannen lijn

~Veilig loslopen

~Basiscommando’s beheersen

~Respectvol omgaan met andere honden

~Rustig omgaan met mensen, dieren en verkeer

~Zelfbeheersingsoefeningen

~Ontspannen en gewenst gedrag in sociale en maatschappelijke situaties waarin hij jou begeleidt

​

Hulphondentuig en hulphondenpasje

* Vanaf de start van het traject krijgt jouw pup een duidelijk herkenbaar les-hulphondentuig en krijg jij een ID-hulphondenpasje waarmee je toegang krijgt tot de openbare ruimtes in Nederland.

​

Eindexamen

* De opleiding wordt afgesloten met een praktijkexamen waarna jullie gecertificeerd worden tot officieel hulphond-team. Tijdens het hele traject volg ik jullie voortgang op de voet, zodat het praktijkexamen aan het einde vooral een bevestiging is van jullie groei en geleerde vaardigheden.

​​

Jaarlijkse hercertificering

* Jaarlijks vindt er een hercertificeringstoets in Doesburg plaats, waarin gekeken wordt of jouw assistentiehond zijn taken nog steeds goed kan uitvoeren. 

 

* Tijdens het werkzame leven van je hond is Buddy-Dogs Hulphonden Academie op de achtergrond aanwezig voor ondersteuning.

Jouw investering

​​* De investering voor dit complete programma bedraagt €15.000,- inclusief btw

Je kunt er ook voor kiezen om in 24 termijnen te betalen van €650 inclusief btw

* Driewekelijkse real-life praktijktrainingen

* Driewekelijkse online videogesprekken

* Samenleven, goed zorgen voor en dagelijks oefenen met je hulphond in opleiding

* Actieve deelname aan de online Buddy-Dogs Hulphonden Academie leeromgeving

* Vrijwillige deelname aan de online Buddy-Dogs Hulphonden Academie community

​Gratis hulphond groeisessie
​Vraag een gratis online groeisessie van 1 uur aan, waarin je praktische tips krijgt en we samen ontdekken hoe een hulphond jouw leven kan veranderen.
Natasja van de Wiel eigenaresse Buddy-Dogs Hulphonden Academie Doesburg Gelderland

Natasja van de Wiel

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Waarom bij mij?

Met mijn ruime ervaring als leerkracht, coach en hulphondentrainer, gecombineerd met een persoonlijke kijk en empathie, help ik je verder op jouw unieke pad. In een veilige en open omgeving werk ik samen met jou om de vragen en doelen die voor jou en je hond belangrijk zijn te verkennen. Zonder oordeel en met respect voor jouw proces creëren we ruimte voor groei en inzicht – zodat jij en je buddy-dog sterker met elkaar verbonden raken.

Review hulphond in opleiding Buddy-Dogs Hulphonden Academie

​​​​​​​​​​​​​​​"​Natasja is heel meedenkend, begripvol en enthousiast. Ze heeft begrip voor mijn situatie en wanneer ik ergens tegenaan loop komen we altijd samen tot een oplossing."​

​Mirte met hulphond in opleiding Moos

Buddy-Dogs Hulphonden Academie review blindengeleidenhond labradoodle

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​"​Mijn hond Jax is mijn blindengeleidehond. Natasja kan goed observeren. Ze legt duidelijk uit wat ze ziet zoals de gemoedstoestand van Jax en onze wisselwerking. Ze communiceert duidelijk en is geduldig"

​Mariecke met blindengeleidehond Jax

  • Instagram

Volg mij op Instagram

bottom of page